Yaashvan vann Sommarlovsklassiker 2024

I ett tjugohövdat startfält av sommarlovslediga ungdomar nere i Kungsbacka, 16-18/8, tog Yaashvan Madevan Vaishnavi från Manhem en fin turneringsseger. Detta på 4,5 av 5 möjliga poäng. 9 av 20 deltagare var från Manhem.                 Slutresultat

fr.v. Lucas Torres (3:a), Yaashvan Madevan Vaishnavi (1:a) och Manzhou Yang (2:a)

Ny i schacket höst 2024 drar igång 5 sep!

Torsdagen den 5/9 börjar Ny i Schacket kursen hösten 2024. Det är en kurs för vuxna som är nya i det organiserade schackets värld. Schacksällskapet Manhem brukar traditionellt hålla denna kurs två gånger varje år.

INBJUDAN NIS HT2024

Anmälan: maila info@ssmanhem.se

Kursledare är Björn Tobiasson.

Det går att efteranmäla sig även efter första tillfället. Det finns inget krav på att vara med alla enskilda kurskvällar.

Göteborg Open 2-4 Augusti 2024

Göteborg Open (Göteborg 2-4 aug)
Resultat:     OPEN     LILLA
Partisändning
Inbjudan OPEN   Inbjudan LILLA

Khalil Zein, Falkenbergs SK, vinnare Lilla Göteborg Open (20240804)
Fr.v Mårten Hernbring (2:a), Dmytro Peresadko (3:a) och Lukas Sundberg (4:a).
Fr.v Mårten Hernbring, Majornas SS, (2:a Lilla Göteborg Open 2024), Dmytro Peresadko, Ukraina, (3:a) och Lukas Sundberg, SK Kamraterna, (4:a).
1:a Göteborg Open 2024 Arvin Rasti, Team Pelaro Alingsås SS.
2:a Göteborg Open 2024 Sven Degerfeldt, SS Manhem.
3:a Göteborg Open 2024 Allan Lennerstad, SS Manhem.
Vinnare rankinggrupp 4 Yaashvan Madevan Vaishnavi, SS Manhem.

Grundkurs i domarskap och SSFs datorsystem

Majornas SS, Göteborgs SF och Sveriges SF bjuder in till en kombinerad domarkurs och grundkurs i Sveriges schackförbunds turneringssystem lördag den 28 september klockan 10.00-15.00! Deltagare i kursen får bra kunskap om turnerings-arrangerande via SSFs medlemssystem från en riktig expert i form av Niklas Sidmar och bra eller till och med nyttig domarkunskap från ytterligare en expert: Sveriges domarbas Tapio Tikkanen. Deltagarna blir även nationella domare (NA) efter avslutad kurs förutsatt att de begär att titeln registreras efteråt (kostnadsfritt för deltagaren).
Manhem uppmuntrar de som vill testa på att vara schackdomare eller tävlingsfunktionär, oavsett junior- eller seniorsammanhang, att gå sådan här kurs. Det brukar vara bra.

Inbjudan PDF

Manhems motion behandlad vid SSFs kongress

Manhems motion gällande dispensregler i allsvenskan har behandlats och resultatet blev att yrkandena:

1 & 2 gick igenom (Notering görs i tävlingsbestämmelsernas viktiga datum att 1/10 är sista dag att registrera utländska spelare & Metod för hur man kontrollerar om en spelare har dispens enligt 4.2.2. eller inte beskrivs i TB)

3 (Tilläggas i TB att rimliga skäl för dispens skall föreligga.) Gick tekniskt sett inte igenom. Däremot kommer det efter diskussioner i SSFs styrelse vid kongressen inskrivas i TB att dispenser skall motiveras. Med denna ändring, som är rätt likartad motionens formulering, drevs frågan inte till omröstning.

4 Gick inte igenom d.v.s. förtydligande görs inte i TB om utländska spelare som bor i utlandet går att söka och få beviljad dispens för. Tävlingskommittén meddelade i sitt svar till motionen att det går att göra fast med låga chanser till framgång; fast utan någon förklaring hur det hela bedöms. Sådan hade varit bra. TK ville dock inte att detta förhållningssätt, trots att det kommunicerats, skulle skrivas in i tävlingsbestämmelserna. Det förfarandet drevs till (prov)omröstning på kongressen, den linjen fick förvånansvärt stort stöd och gick igenom.

5. ”Nuvarande TK förklarar hur de skiljer ut dispensansökningar i uppenbart förstärkningssyfte jämfört med vanliga dispensansökningar”. Det förklarades i motionssvaret att sådant urskiljande inte görs. Yrkandet ansågs besvarat efter att det påpekats av närvarande att det var klart mer korrekt än att avslå yrkandet. I princip ställdes en fråga om ett förtydligande och frågan besvarades. Det fanns inga vidare förslag till åtgärder. Därmed fanns inget att avslå.

Världsrekord slaget (20/7)

Exakt 7,284,970 partier spelades under FIDEs världsrekordförsök 240720 (summan gick upp rejält jämfört med initialräkningen). Det var tillräckligt för nytt världsrekord.

FIDE har bekräftat att hela 210 av dessa spelades på schackcentrum under sommarschacket 20/7 och deltagarna kan därmed titulera sig som en del i att ha slagit rekordet. Kul!

Vi ska försöka lösa lite diplom till deltagarna inom ett par veckor.